Zachovanie funkčnosti mailovej schránky po ukončení pracovného pomeru

Môžem mať na základe individuálnej žiadosti prístup k mojej pracovnej e-mailovej schránke aj po skončení pracovného pomeru?

Emailová schránka zamestnanca rovnako ako prístupy do informačných systémov zamestnávateľa sú pracovné nástroje v zmysle zákonníka práce a ten je zamestnanec zaviazaný dodržiavať rovnako ako podrobnosti upravené vo vnútorných predpisoch. Zároveň zamestnanec zodpovedá za škody vzniknuté použitím pracovných nástrojov v rozpore s týmito predpismi. To však nemožno vyžadovať od fyzickej osoby, ktorá už právny vzťah k zamestnávateľovi nemá. Táto nevymožiteľnosť predstavuje pre Univerzitu právne riziko – akonáhle by sa bývalý zamestnanec so zachovanými prístupmi rozhodol predpisy nedodržať, Univerzita nesie zodpovednosť. 

Poskytnutím mailového konta a prístupov do webovej stránky UK pre bývalého zamestnanca by taktiež Univerzita Komenského vytvorila vážne bezpečnostné riziko a porušila bezpečnostné smernice, interné predpisy a v neposlednom rade aj platnú legislatívu, napríklad GDPR. Ohrozená by bola bezpečnosť interných informácií a iných dôverných údajov, ktorých únik alebo zneužitie by okrem netriviálnych pokút znamenalo aj poškodenie dobrého mena Univerzity.

Navyše máme za to, že po skončení pracovného pomeru nie je ani nevyhnutné, ani žiaduce, aby mala určitá osoba uvedené prístupy.

Jedinou výnimkou v tomto prípade je v zmysle kolektívnej zmluvy LF UK, naďalej vedecky a pedagogicky pôsobiaci zamestnanec, ktorého ďalšie pôsobenie na Univerzite po odchode do dôchodku nachádza oporu vo vysokoškolskom zákone.

Vzhľadom na vyššie uvedené nie je možné zachovať funkčnosť e-mailovej schránky ani prístup do webovej stránky UK po skončení pracovného pomeru. Zároveň si Vás dovoľujeme upozorniť, že poskytnutie neoprávnených prístupov do univerzitných systémov osobe po skončení jej pracovného pomeru bude závažným porušením pracovnej disciplíny v zmysle § 68 Zákonníka práce a zakladá možnosť na okamžité skončenie pracovného pomeru zamestnancovi, ktorý neoprávnený prístup poskytne.

Was this helpful?

0 / 0

Pridaj komentár 0